Mysłowice, ul. Ziętka 52a 32 223 42 11

Katalog potraw


Katalog potraw to zbiór potraw, które możemy przygotować na Państwa przyjęcie. Propozycje dostępne są po wcześniejszym ustaleniu menu.

PRZYSTAWKI:

  • Ślimaczki z łososia norweskiego na roszponce
  • Łosoś na grzance w sosie musztardowo miodowym
  • Insalata caprese (mozzarella, pomidory, bazylia)
  • Carpaccio z wędzonej szynki podane z parmezanem
  • Rostbef marynowany w cydrze na rukoli
  • Pieczony rostbef z sosem porzeczkowym podany na sałacie

ZUPY:

  • Rosół z makaronem
  • Rosół królewski (z lanym ciastem i wołowiną)
  • Krem brokułowy z palonymi migdałami
  • Krem z kukurydzą z imbirem i bekonem
  • Krem pomidorowy ze śmietanką i paluszkami ptysiowymi
  • Krem selerowy z parmezanem i grzankami
  • Żurek z suszonymi podgrzybkami, jajkami i białą kiełbasą
  • Krem szparagowy z szynką dojrzewającą
  • Krem borowikowy z grzankami

DANIE GŁÓWNE :

  • Rolada wołowa 
  • Udko z kaczki
  • Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
  • Nadziewany filet drobiowy z serem rokfor obtoczone orzeszkami
  • Rolada wieprzowa
  • Udko z kurczaka faszerowane grzybami
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w kurkach
  • Karczek pieczony szpikowany czosnkiem
  • Kieszeń drobiowa z warzywami i serem
  • Kotlet schabowy
  • Pieczony indyk z wędzonym boczkiem
  • Schab z suszonymi pomidorami i mozzarellą

SURÓWKI:

  • Kapusta czerwona okraszona boczkiem
  • Kapusta czerwona z porzeczką i gruszką
  • Surówka z kapusty białej
  • Surówka z kapusty pekińskiej z gruszką i ananasem
  • Marchewka z pomarańczą
  • Seler z orzechami i śmietaną
  • Kapusta zasmażana z grzybami i boczkiem
  • Buraczki z jabłkiem

DODATKI:

  • Kluski jasne
  • Kluski ciemne
  • Ziemniaki z koperkiem
  • Rosti
  • Ryż z curry
  • Frytki

DESER:

  • Kosze z owocami
  • Ciasta:
    • Sernik z brzoskwiniami
    • Sernik z rodzynkami i kruszonką
    • Tradycyjny makowiec
    • Ciasto biszkoptowe z jabłkami i czarną porzeczką
    • Jabłecznik
    • Jogurtowe z owocami
  • Tort
  • Sałatka owocowa w arbuzach
  • Puchar lodów z owocami i bitą śmietaną
  • Tiramisu
  • Wiśnie na gorąco z lodami waniliowymi
  • Szarlotka z bitą śmietaną
  • Szarlotka z gałką lodów

ZIMNA PŁYTA:

  • Półmisek mięs pieczystych i wędlin ( 3 rodzaje mięs do wybory, 3 rodzaje kiełbas suszonych i wędliny)
    • Wędliny
    • Kiełbasy suszone
    • Karczek pieczony w ziołach
    • Karczek w czosnku
    • Karczek w jałowcu
    • Schab ze śliwką
    • Schab z morelą
    • Szynka w pieprzu
    • Rolada z boczku w kurkach,
    • Boczek w majeranku,
    • Indyk nadziewany boczkiem,
    • Indyk w suszonych pomidorach
  • Pasztety
    • Wieprzowy z grzybami
    • Pasztet z rodzynkami
    • Po myśliwsku ( w jałowcu)
    • Drobiowy z wątróbką
    • Wieprzowo-wołowy w cieście francuskim

GALARETY:

  • Tymbaliki drobiowe
  • Ozorki wieprzowe z chrzanem
  • Roladki szynkowe ze szparagami
  • Roladki drobiowe ze szpinakiem
  • Galaretka z golonki z jajkiem
  • Schab z owocami
  • Roladki schabowe ze szparagami
  • Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
  • Filet z łososia z warzywami
  • Sandacz w galarecie

SAŁATKI:

  • Grecka z serem feta ( pomidor, ogórek, papryka, cebula czerwona, sałata lodowa, oliwki)
  • Sałatka meksykańska z pieczoną wołowiną (sałata rzymska, cebula czerwona, kukurydza, fasola czerwona, papryka kolorowa, rostbef, sos meksykański)
  • Sałatka z kaszą gryczaną i serem bałkańskim (fasola czerwona, papryka, kukurydza, papryka konserwowa, ogórek konserwowy)
  • Sałatka orientalna z kurczakiem (marchew, pędy bambusa, kiełki mung, sezam, rukola, szczypior)
  • Sałatka brokułowa z kurczakiem (pieczarki, ziemniaki, groszek, papryka)
  • Sałatka fusilli z tuńczykiem ( kukurydza, ogórek konserwowy, pomidor suszony)
  • Sałatka z ciecierzycą kozim serem i grillowaną papryką (pomidorki koktajlowe, kolendra zielona, dressing cytrusowy)
  • Sałatka warzywna z kurczakiem i dipem musztardowym (brokuły, szparagi, ciecierzyca, papryka, cebula marynowana)
  • Sałatka tradycyjna jarzynowa

RYBY:

  • Tatar ze śledzie z jabłkiem
  • Śledź w oleju
  • Śledź w śmietanie
  • Śledź po kaszubsku
  • Śledź w pomidorach z ananasem
  • Śledź po węgiersku
  • Śledź w zaprawie korzennej
  • Ryba w pikantnej salsie
  • Klopsiki rybne w occie
  • Ryba opiekana w zalewie octowej
  • Ryba po grecku
  • Ryby wędzona na szpadach

SERY:

  • Deska serów pleśniowych podanych z orzechami i winogronami
  • Deska z serów żółtych podanych z orzechami i winogronami

FINGER FOOD:

  • Szpadki tortilli z szynką ,serem żółtym i serkiem topionym na bukiecie sałat,
  • Ślimaczki z szynki dojrzewającej na bukiecie sałat z winegret,
  • Ślimaczki z naleśników, łososia na bukiecie sałat z winegret,
  • Grzanki z indykiem i żurawiną,

STÓŁ WIEJSKI:

  • Szynki
  • Kiełbasy swojskie, wędzone
  • Salceson
  • Pasztety
  • Krupniok
  • Żymlok
  • Kabanosy
  • Smalec
  • Ogórki
  • Wódka Siwucha
  • Chleb

GORĄCA KOLACJA :

  • Płonący udziec wieprzowy (kasza gryczana z boczkiem lub bratkartofle, kapusta z grzybami lub sałatka wiosenna)
  • Szaszłyk drobiowy z boczkiem
  • Szaszłyk z karkówki
  • Sakwa ze schabu z szynką, serem i pieczarkami
  • Sakwa ze schabu z warzywami
  • Cordon blue
  • Grillowany filet drobiowy podany na grzybach
  • Filet z kurczaka w cieście francuskim
  • Polędwiczka wieprzowa w rozmarynie
  • Polędwiczki wieprzowe z leśnymi grzybami

 

  • Bratkartofle
  • Frytki
  • Rosti
  • Kasza gryczana
  • Kluseczki koperkowe
  • Pieczone ziemniaki z rozmarynem
  • Sałatka wiosenna
  • Surówka z selera naciowego
  • Kapusta pekińska z gruszką i ananasem

DRUGA / TRZECIA GORĄCA KOLACJA:

  • Barszcz z krokietem
  • Tradycyjny bogracz z kluskami kładzionymi(wołowina, papryka, kluseczki, ziemniaki)
  • Boeuf strogonow z wołowiny (wołowina, pieczarki, ogórek, cebula)
  • Potrawka z indyka z kiełbasą chorizo
  • Potrawka z kurczaka i ciecierzycą
  • Pikantny gulasz wieprzowy z soczewicą