Mysłowice, ul. Ziętka 52a 32 223 42 11

Katalog potraw


Katalog potraw to zbiór potraw, które możemy przygotować na Państwa przyjęcie. Propozycje dostępne są po wcześniejszym ustaleniu menu.

PRZYSTAWKI:

  • Ślimaczki z łososia norweskiego na roszponce
  • Terrina z łososia na sosie cytrynowym
  • Łosoś na grzance w sosie musztardowo miodowym
  • Insalata caprese (mozzarella, pomidory, bazylia)
  • Carpaccio z wędzonej szynki podane z parmezanem
  • Pieczony rostbef z sosem porzeczkowym podany na sałacie

ZUPY:

  • Rosół z makaronem
  • Rosół królewski (z lanym ciastem i wołowiną)
  • Krem brokułowy z palonymi migdałami
  • Krem kalafiorowy z serem pleśniowym
  • Krem pomidorowy ze śmietanką i paluszkami ptysiowymi
  • Krem borowikowy z grzankami
  • Zupa grzybowa z łazankami

DANIE GŁÓWNE :

  • Rolada wołowa
  • Rolada wieprzowa
  • Udko z kaczki
  • Udko z kurczaka faszerowane grzybami
  • Pieczeń cielęca z boczkiem
  • Nadziewany filet drobiowy z serem rokfor obtoczone orzeszkami
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w kurkach
  • Pieczeń ze schabu
  • Karczek pieczony szpikowany czosnkiem
  • Pieczony karczek wieprzowy szpikowany szparagami
  • Polędwiczki wieprzowe szpikowane zielonymi szparagami
  • Kieszeń drobiowa z warzywami i serem ( panierowane)
  • Pieczony indyk
  • Indyk z warzywami

SURÓWKI:

  • Kapusta czerwona na ciepło z boczkiem
  • Kapusta czerwona z żurawiną
  • Surówka z kapusty białej
  • Surówka z kapusty kiszonej
  • Marchewka z pomarańczą
  • Seler z orzechami i śmietaną
  • Kapusta zasmażana z grzybami
  • Sałatka z buraczków
  • Buraczki po wiejsku
  • Sałatka z selera naciowego
  • Sałatka z pory
  • Sałatka wiosenna

DODATKI:

  • Kluski śląskie białe
  • Kluski tarte (ciemne)
  • Ziemniaki z koperkiem
  • Ćwiartki ziemniaków smażone
  • Talarki ziemniaczane
  • Rosti
  • Ryż z warzywami

DESER:

  • Kosze z owocami
  • Ciasta:Sałatka owocowa w arbuzach
    • Sernik z brzoskwiniami
    • Sernik z rodzynkami i kruszonką
    • Tradycyjny makowiec
    • Ciasto biszkoptowe z jabłkami i czarną porzeczką
    • Jabłecznik
    • Jogurtowe z owocami
  • Puchar lodów z owocami i bitą śmietaną
  • Pianka czekoladowa na sosie waniliowym
  • Panna cotta z malinami (włoski deser na bazie śmietanki)
  • Tiramisu
  • Wiśnie na gorąco z lodami waniliowymi

ZIMNA PŁYTA:

  • Półmisek mięs pieczystych i wędlin ( 3 rodzaje mięs do wybory, 3 rodzaje kiełbas suszonych i wędliny)
    • Wędliny
    • Kiełbasy suszone
    • Karczek pieczony w ziołach
    • Karczek w czosnku
    • Schab ze śliwką
    • Schab z morelą
    • Schab w orzechach
    • Schab szpikowanym boczkiem
    • Schab nadziewany szpinakiem,
    • Rolada z boczku
    • Boczek w majeranku,
    • Pieczeń drobiowa z morelą w sezamie
    • Galantyna drobiowa
    • Indyk nadziewany boczkiem wędzonym
    • Indyk w sezamie
  • Pasztety
    • Wieprzowy z grzybami
    • Pasztet z rodzynkami
    • Po myśliwsku ( w jałowcu)
    • Drobiowy z wątróbką
    • Wieprzowo-wołowy w cieście francuskim

GALARETY:

  • Tymbaliki drobiowe
  • Drobiowy przekładaniec w galarecie
  • Roladki drobiowe ze szpinakiem i grillowaną papryka w galarecie
  • Ozorki wieprzowe z masłem chrzanowym
  • Roladki szynkowe ze szparagami
  • Polędwica wieprzowa z paluszkami krabowymi
  • Polędwiczki wieprzowe ze suszoną śliwką w galarecie
  • Galaretka z nóżek wieprzowych
  • Schab z owocami
  • Schab z owocami na masie orzechowej w galarecie
  • Indyk w maladze
  • Galaretka rybna z warzywami
  • Filety sandacza w galarecie
  • Filety łososia z limonką
  • Roladki z soli ze szpinakiem
  • Roladki z pstrąga
  • Filety szczupaka w galarecie
  • Łosoś w całości
  • Pstrąg w całości

SAŁATKI:

  • Grecka z serem feta ( pomidor, ogórek, papryka, cebula czerwona, sałata lodowa, oliwki)
  • Królewska ( kiełki konserwowe, seler konserwowy, szynka, ser żółty, kukurydza, ananas)
  • Pomarańczowa z kurczakiem duszonym w miodzie( seler, pomarańcze, winogrona, kurczak)
  • Fusilli z tuńczykiem (makaron fusilli, tuńczyk, kukurydza, ogórek konserwowy, groszek konserwowy, papryka konserwowa, kapary)
  • Meksykańska ( Fasola czerwona, fasola biała, kukurydza, pepperoni, bekon, pekińska, papryka świeża)
  • Brokułowa z pieczoną wołowiną ( pieczarki, ziemniaki, brokuły, wołowina, groszek konserwowy)
  • Sałatka z grillowanym kurczakiem (ryż, brokuły, fasolka zielona, kukurydza, kurczak, papryka)Sałatka z kurczakiem i patisonami ( patisony, sos majonezowo jogurtowy ,filet z kurczaka, groszek zielony ,fasola czerwona ,papryka konserwowa ,kapusta pekińska)
  • Sałatka z grillowanym kabanosem (sos vinegre, kabanosy, sałata lodowa, kukurydza, papryka świeża, ogórek zielony, pomidor)
  • Sałatka wiosenna z serem rokfor (pomidor, ogórek, papryka, cebula czerwona, sałata lodowa, kukurydza, ser rokfor),
  • Sałatka z owocami i pieczoną wołowiną (sałata lodowa, arbuz, truskawki, wołowina, seler naciowy, sos miodowy)
  • Sałatka nicejska (pomidor, ogórek, papryka, cebula czerwona, sałata lodowa, kukurydza, jajko, tuńczyk ),
  • Sałatka Jarzynowa,

RYBY:

  • Tatar ze śledzia bałtyckiego z jabłuszkiem
  • Śledź w oleju
  • Śledź w śmietanie
  • Śledź w pomidorach
  • Śledź po kaszubsku
  • Śledź w zaprawie korzennej
  • Filety śledziowe w czosnku
  • Ryba po grecku
  • Rolmopsiki z matiasa na oliwie
  • Klopsiki rybne w occie
  • Ryba opiekana w zalewie octowej
  • Ryba opiekana w pomidorach
  • Ryby śródziemnomorskie z warzywami w zalewie octowej
  • Szpady z ryb wędzonych na ananasie

SERY:

  • Deska serów pleśniowych podanych z orzechami i winogronami
  • Deska z serów żółtych podanych z orzechami i winogronami

FINGER FOOD:

  • Szpadki tortilli z szynką ,serem żółtym i serkiem topionym na bukiecie sałat,
  • Ślimaczki z szynki dojrzewającej na bukiecie sałat z winegret,
  • Ślimaczki z naleśników, łososia na bukiecie sałat z winegret,
  • Grzanki z indykiem i żurawiną,
  • Kanapeczki z ogórka z kawiorem,
  • Torcik z pumpernikla, ogórki nadziewane twarożkiem, pomidory na ostro, jajka z pastami i kawiorem,

STÓŁ WIEJSKI:

  • Szynki
  • Kiełbasy swojskie, wędzone
  • Salceson
  • Pasztety
  • Krupniok
  • Żymlok
  • Kabanosy
  • Smalec
  • Ogórki
  • Wódka Siwucha
  • Chleb

GORĄCA KOLACJA :

  • Szaszłyk drobiowy z ananasem
  • Szaszłyk wieprzowy z boczkiem
  • Sakwa ze schabu ( pieczarki, ser, szynka)
  • De volaille
  • Filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim
  • Nadziewany filet drobiowy z serem rokfor obtoczone orzeszkami
  • Kotlet wieprzowy z grilla z serem wędzonym
  • Kotlet szwajcarski
  • Pieczone żeberka
  • Żeberka pierzone w salsie śliwkowo orzechowej
  • Polędwiczki marynowane w rozmarynie
  • Kotleciki z polędwicy wieprzowej przeplatanej boczkiem
  • Polędwiczki wieprzowe z leśnymi grzybami
  • Udziec wieprzowy
  • Roladki drobiowe z papryką
  • Prosiak w całości
  • Dania z grilla serwowane przez Szefa Kuchni ( karczek, szaszłyk drobiowy z boczkiem, polędwiczki wieprzowe, przekładaniec wołowy z boczkiem)
  • Talarki ziemniaczane
  • Frytki
  • Ryż dziki
  • Ziemniaki pieczone z dipem serowym
  • Bratkartofle
  • Kluseczki koperkowe
  • Sałatka pekińska
  • Sałatka wiosenna
  • Sałatka bałkańska ( biała kapusta, czosnek, papryka)
  • Bukiet warzyw gotowanych

DRUGA / TRZECIA GORĄCA KOLACJA:

  • Barszcz z krokietem
  • Potrawka drobiowa z warzywami
  • Bogracz(wołowina, papryka, kluseczki, ziemniaki)
  • Boeuf strogonow (wołowina, pieczarki, ogórek, cebula)
  • Przysmak leśny ( wieprzowy, cebula, mieszanka grzybków)
  • Żurek staropolski na wędzonych żeberkach
  • Gulasz meksykański z wołowiny (wołowina, fasola, papryka)
  • Ragout cielęce z kurkami